News Bobsleigh Canada

 
 
Kaillie Humphries en Jenny Ciochetti worden gehuldigd als wereldkampioenen in de tweemansslee, gebouwd en onderhouden door Eurotech Viking Engineering, voor vrouwen
LAKE PLACID, New York — De Canadese Kaillie Humphries kan de wereldtitel toevoegen aan haar indrukwekkende palmares in het bobsleeën voor vrouwen.

De 26-jarige uit Calgary (Canada) vormde een team met Jenny Ciochetti uit Edmonton (Canada) en won in vier runs het Wereldkampioenschap bobsleeën voor vrouwen in Lake Placid in de staat New York, nadat het team in de Canada 1 Eurotech-slee een gecombineerde tijd liet noteren van 3:48.57 op de 1.455 meter lange baan met 20 bochten.

“Het is een geweldig gevoel. Opnieuw heb ik een doel bereikt,” zei de stralende Humphries na de huldigingsceremonie. “Dit betekent veel voor me. Ik heb het gevoel dat ik nog steeds groei als piloot en ik probeer van iedere ervaring te leren. Ik heb aan mijn consistentie gewerkt en ik ben blij dat het er hier uit is gekomen.”

De Duitse Sandra Kiriasis en Petra Lammert kwamen in de Duitsland 3-slee binnen op een tweede plaats met een tijd van 3:48.90. Elana Meyers en Katie Eberling grepen het brons in de Verenigde Staten 1-slee na binnenkomst in een tijd van 3:49.57.

Het was al weer de tweede overwinning voor Humphries en Ciochetti, die vorige week voor het eerst een team vormden en meteen de laatste wereldbekerwedstrijd in Calgary wonnen. Het was de derde opeenvolgende overwinning voor Humphries, die daarmee een gouden serie afrondt in de wedstrijden in Noord-Amerika binnen het topbobsleecircuit voor vrouwen. Humphries eindige ook al als winnaar in het Franse La Plagne eerder dit jaar.

Humphries’ gouden run in Noord-Amerika begon drie weken geleden in Whistler, in dezelfde week waarin de 27-jarige Ciochetti voor de tweede keer in haar carrière tijdens wereldbekerwedstrijden de piloot was van de Canada 3-slee.

Ciochetti was vier seizoenen lang in de aanloop naar het Olympische jaar 2010 remmer voor Helen Upperton, maar koos er twee jaar geleden voor om het als piloot te proberen. Ciochetti zette haar droom om als piloot aan de Olympische Spelen deel te nemen tijdelijk in de ijskast en beloofde Humphries in de twee laatste wedstrijden van het jaar als remmer te helpen om Canada de beste kans op de wereldtitel te geven.

“Het is zeker lastig om van de pilotenstoel weer naar de remmen te gaan, maar het was het absoluut waard,” zei Ciochetti. “Emily (Baadsvik) was zo grootmoedig om te accepteren dat ik dit met Kaillie zou doen. Het zijn twee fantastische weken geweest. We zijn nu wereldkampioenen en het is een zoete overwinning."

“Jenny was helemaal geweldig,” voegt Humphries daaraan toe. “Ze is een briljante atlete en het is geweldig van haar dat ze haar droom als piloot even opzij heeft gezet om weer achterin te gaan zitten. We zijn nu samen wereldkampioenen en ik weet dat ze in de toekomst een fantastische teamgenoot zal en een tegenstander die moeilijk te verslaan is.”

Met haar prille leeftijd van 26 jaar is Humphries nu al een van de meest ervaren vrouwelijke bobsleepiloten van Canada. Naast haar overwinning tijdens de wereldkampioenschappen in Lake Placid won de sterke blondine al de Olympische gouden medaille in 2010 en heeft ze van haar twaalf podiumplaatsen binnen het topcircuit vier overwinningen behaald, waaronder twee bronzen medailles in Lake Placid.

“Ik ben nogal verrast dat ik alle drie de wedstrijden in Noord-Amerika heb gewonnen,” zei Humphries, die vorig jaar tijdens de Wereldkampioenschappen het brons won met haar Olympische teamgenoot Heather Moyse. “Het betekent veel voor me. Het begin van het seizoen was anders, maar Emily (Baadsvik) kwam als atlete tot bloei en we wonnen samen twee wedstrijden. We hadden nieuwe Eurotech-sleeën en ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar ze zijn geweldig. We hebben gewoon het momentum benut dat we in Europa aan het opbouwen waren en dat meegenomen naar Noord-Amerika.”

De Canadese Helen Upperton en Shelley-Ann Brown eindigden net niet op het podium op de vijfde plaats na het behalen van een gecombineerde tijd van 3:49.95 in vier runs.

“Het is nogal lastig om als laatste te starten, vooral op deze baan, maar we hadden telkens een goede start en onze vier runs verliepen prima,” zei Upperton, die laag op de startlijst stond omdat ze dit jaar aan een beperkt aantal wedstrijden meedeed. “Het was zo’n wedstrijd waarbij je achteraf verbaasd staat over de uitslag, omdat alles gewoon goed ging.”

Het duo, winnaars van de Olympische zilveren medaille, keerde drie weken geleden terug in het wereldbekercircuit en won de bronzen medaille in Whistler, Canada, waarmee Upperton voor de negentiende keer in haar carrière een podiumplek behaalde. Met het oog op een seizoen zonder verplichtingen besloten Upperton en Brown om aan een beperkt aantal wedstrijden mee te doen, zodat ze een kans zouden hebben het podium te halen bij de Wereldkampioenschappen, de enige medaille die nog ontbrak op de erelijst van Upperton, die als piloot al de zilveren Olympische medaille won.

“We hebben eraan gewerkt om in deze wedstrijd goed voor de dag te komen en dat is gelukt,” zei Upperton. “Vorig jaar vroeg ik me af hoeveel beter ik nog kon worden, maar omdat ik thuis bleef, kon ik samenwerken met Pierre (Lueders) en het is ongelooflijk hoeveel beter ik door hem ben geworden. Doordat ik die kans kreeg en we nu ook het nieuwe programma met Eurotech-sleeën hebben, zie je dat ons hele team ervan profiteert. Ik ben heel blij voor Jenny en Kaillie en hopelijk kunnen onze mannen morgen ook winnen.”

De Wereldkampioenschappen worden op zondag voortgezet in Lake Placid met de laatste twee runs in de mannenwedstrijd voor de tweemansslee. De Canadese Lyndon Rush en Jesse Lumsden zijn op dit moment de leiders aan de vooravond van de laatste twee manches.

Bobsleigh CANADA Skeleton is een organisatie zonder winstoogmerk en het nationale bestuursorgaan voor de bobslee- en skeletonsport in Canada. Bobsleigh CANADA Skeleton ontwikkelt Olympische en wereldkampioenen in samenwerking met gewaardeerde partners uit het bedrijfsleven – VISA, Dow Chemical, Adidas, KBC Helmets, Eurotech – Viking Engineering, SAIT Polytechnic, Therapeutica – samen met de Canadese regering, het Canadese Olympisch Comité en Own the Podium. Bezoek onze website op www.bobsleighcanadaskeleton.ca.

Volledige uitslagen: www.fibt.com

Eerste vijf plaatsen bij het bobsleeën voor vrouwen:

1.Kaillie Humphries, Calgary/Jenny Ciochetti, Edmonton, Canada 1, 3:48.57; 2. Sandra Kiriasis/Petra Lammert, Duitsland 3, 3:48.90; 3. Elana Meyers/Katie Eberling, VS 1, 3:49.57; 4. Cathleen Martini/Franziska Bertels, Duitsland 1, 3:49.82; 5. Helen Upperton, Calgary/Shelley-Ann Brown, Pickering, Ont., Canada 2, 3:49.95