News Bobsleigh Canada

 
 
ZILVER VOOR CANADEZEN RUSH EN LUMSDEN OP WK BOBSLEE
LAKE PLACID, Verenigde Staten—Lyndon Rush en Jesse Lumsden hebben Canada een mooi openingsweekend bezorgd bij de wereldkampioenschappen bobslee en skeleton in het Amerikaanse Lake Placid.
 
Op zaterdag zetten ze knap de snelste tijd neer in de eerste twee runs met de Eurotech/Viking slee. Daarna kreeg het Canadese tweetal echter een zware tegenslag te verwerken toen Rush werd geveld door een buikvirus, waardoor hun podiumplaats in gevaar kwam.
 
“Toen we over de baan gingen, voelde ik me verschrikkelijk. Ik was de hele tijd aan het kokhalzen. Gelukkig duurt de afdaling maar een minuut,” aldus Rush. Volgens hem was het te danken aan de atletische kracht van zijn remmer dat ze toch op het podium eindigden. “Jesse duwde de bob in zijn eentje vandaag. Ik presteerde beneden de maat. Hij moest het helemaal alleen doen.”
 
Nadat ze zondag met een nipte voorsprong aan de twee laatste runs waren begonnen, moest het duo uit Canada tijdens de derde run één plaats inleveren. De zilveren medaille lieten ze echter niet uit hun handen glippen. Op de uitdagende, 1455 meter lange Olympische baan noteerden ze een gecombineerde tijd van 3:43.34.
 
“Ik had gedacht dat ik blij zou zijn, maar weet eigenlijk niet of dat wel zo is op dit moment,” zei Rush. “Ik wil alleen maar terug naar mijn hotel om te slapen.”
 
“We begonnen zaterdag geweldig, maar gisteravond hadden we het moeilijk,” vulde Lumsden aan. “Als je bedenkt hoe Lyndon eraan toe was, was het erg knap dat hij überhaupt nog meedeed. We hebben alles gegeven en dat heeft Team Rush een WK-medaille opgeleverd.”
 
Steven Holcomb en Steve Langton zorgden voor een uitzinnig thuispubliek door met de bob van de Verenigde Staten 1 hun eerste WK-titel tweemansbob te pakken. De Amerikanen noteerden een winnende tijd van 3:42.88. Maximilian Arndt en Kevin Kuske van Duitsland 1 haalden het brons binnen, met een tijd van 3:43.43.
 
De tweede plaats leverde zowel Rush als Lumsden zijn allereerste WK-medaille op.
 
 
Rush, die in 2010 als eerste Canadees in 40 jaar een Olympische bronzen medaille behaalde in de viermansbob, vormt sinds de afgelopen herfst een team met Lumsden, die voorheen running back was in de Canadese football league. Omdat de Canadese mannen met Rush als piloot de grootste kans maakten op een internationale podiumplaats, besloot Lumsden zijn droom om een bobslee te besturen op de lange baan te schuiven.
 
“Ons doel was om hier samen een medaille te winnen voor Canada,” aldus Rush. “Jesse is een geweldige sportman met een bewonderenswaardig karakter. Voor hem komt het team altijd op de eerste plaats. Ik heb geluk dat ik met hem mag samenwerken.”
 
Lumsdens beslissing pakte voor alle betrokkenen goed uit. De twee Canadezen braken door als duo in het Duitse Königssee, waar ze voor het eerst samen het podium beklommen om de zilveren medaille in ontvangst te nemen. Twee weken geleden vierden ze in Whistler hun eerste gezamenlijke overwinning in een wereldbekerwedstrijd. Voor Rush was het zijn tweede wereldbekerwinst en de vierde medaille in zijn carrière in de tweemansbob. Hij heeft ook al vier keer een podiumplaats behaald in de viermansbob, inclusief een overwinning. Voor de 29-jarige Lumsden was de triomf in Whistler zijn eerste overwinning in een wereldbekerwedstrijd bobslee.
 
“Dit is een teamsport. Ik wist dat ik me het beste kon aansluiten bij Lyndon, in het belang van het team,” zei Lumsden. “Ik ben blij dat ik deel uitmaak van Team Rush. Ik voel me zo goed op dit moment. Ik kan niet wachten om (deze week) met de andere jongens in de viermansbob te stappen. Wij zijn een schoolvoorbeeld van een team dat op het juiste moment piekt.”
 
De beginnende piloot Justin Kripps uit Brits-Columbia loodste de bob van Canada 2 over de baan tijdens zijn eerste WK als bestuurder. Kripps, die bij de wereldbekerwedstrijd van Calgary twee keer een plaats in de top 10 behaalde – zijn beste prestaties tot nu toe – eindigde samen met Derek Plug uit Calgary als 17de, met een tijd van 3:46.42. Kripps, die tijdens de Olympische Spelen van 2010 nog remmer was voor Pierre Lueders, debuteerde drie weken geleden in Whistler als piloot in de wereldbeker.
 
De wereldkampioenschappen in Lake Placid gaan donderdag verder met de eerste dag van de skeletonraces voor vrouwen.
 
Bobsleigh CANADA Skeleton is een organisatie zonder winstoogmerk en het nationale bestuursorgaan voor de bobslee- en skeletonsport in Canada. Bobsleigh CANADA Skeleton ontwikkelt Olympische en wereldkampioenen in samenwerking met gewaardeerde partners uit het bedrijfsleven – VISA, Dow Chemical, Adidas, KBC Helmets, Eurotech – Viking Engineering, SAIT Polytechnic, Therapeutica – samen met de Canadese regering, het Canadese Olympisch Comité en Own the Podium. Bezoek onze website op www.bobsleighcanadaskeleton.ca.
 
Volledige uitslagen: www.fibt.com
 
Eerste vijf plaatsen bij het bobsleeën voor mannen:
 
1. Holcomb/Langton, VS 1, 3:42.88; 2. Rush/Lumsden, Canada 1, 3:43.34; 3. Arndt/Kuske, Duitsland 1, 3:43.43; 4. Friedrich/Huebenbecker, Duitsland 3, 3:43.50; 5. Hefti/Lamparter, Zwitserland 1, 3:43.74
 
Andere Canadese resultaten:
 
17. Kripps/Plug, Canada 2, 3:46.42