News Bobsleigh Canada

 
 
Portret: Edwin van Calker
'Mijn moeder zegt soms: moet dit nou?'

Bobsleepiloot EDWIN VAN CALKER nam bij DE OLYMPISCHE SPELEN VAN 2010 een moedig besluit: hij ging niét naar beneden. Half Nederland maakte hem uit voor ANGSTHAAS. Deze maand proberen Edwin en zijn team supersterk terug te komen.

Wat bezielt iemand om met een duizelingwekkende 130 kilometer per uur in een bobslee een bochtig ijskanaal af te roetsjen? Topbobsleeër Edwin van Calker heeft er geen moeite mee: "We zweven over het ijs. Het gaat keihard, en toch voel ik in die bobslee rust. En euforie." Hij is de piloot en stuurt de tweemansbob en de viermansbob van 'team Van Calker' aan. Een vriendin die zich zorgen kan maken over zijn riskante sport, heeft hij niet ("Ik ben elk jaar vijf maanden op reis, probeer daar maar eens mee samen te leven!"). Maar zijn moeder vindt het af en toe maar zo-zo. Edwins broer Arnold zit namelijk ook in het bobsleeteam. Edwin: "Ze zegt soms: 'Jongens, moet dit nou?' Maar wij zijn nu eenmaal op zoek naar de maximale snelheid die we kunnen halen. En ja, dan crash je weleens een keer."

CONTROLE KWIJT
Op dit moment maakt Edwin zich klaar voor de wereldbekerwedstrijden. Eind januari staat hij weer boven aan het Canadese ijskanaal The Whistier. Deze beruchte baan brak hem en zijn team op bij de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. Tijdens de trainingsweek ging het al mis: ze crashten hard en twee teamleden moesten naar het ziekenhuis. Vlak voordat de Spelen begonnen, zagen ze hoe een Georgische rodelaar bij een training uit de bocht vloog en overleed. Met de tweemansbob had Edwin al het gevoel dat hij de controle over de baan kwijt was. Toen besloot hij op het laatste moment dat het met de viermansbob te gevaarlijk zou worden. "Met z'n vieren heb je meer gewicht en ga je nóg harder. De snelheden op die baan liepen op tot 150 kilometer per uur. Ik wilde het niet op mijn geweten hebben dat het mis zou gaan."

SLAPPE ZAK
De kritiek was hard. Sportcommentator Jack van Gelder maakte Edwin uit voor 'slappe zak' en de Bobsleebond wilde niet meer met hem samenwerken. Hoe voel je je dan? "Het was écht onverantwoord en mijn team stond achter me. Ik kon de negatieve aandacht gelukkig al snel van me af zetten." Met moeite vond Edwin een nieuwe sponsor en een goede coach. "We moeten het nu alleen doen, zonder de hulp van de Bobsleebond. We doen mee aan de wereldbekerkampioenschappen en we bereiden ons ook alweer voor op de Olympische Spelen van 2014. Want ik wil tóch proberen om een Olympische medaille binnen te slepen." •

Download hier het artikel.

Tekst MENSJE MELCHIOR 
Bron: Santé